■タイプ |
赤 |
■ボディ |
重 |
■産地 |
フランス ボルドー ぺサック・レオニャン (Bordeaux) |
■等級 |
クリュ・クラッセ・デ・グラーヴ |
■ぶどう品種 |
メルロー51% カベルネ・ソーヴィニヨン47.5% プティ・ヴェルド1.5% |
■生産者 |
シャトー・パプ・クレマン |
■醸造・熟成 |
オーク樽にて18ヶ月熟成 清澄濾過なし |
■アルコール度数 |
14.5% |
麦ちゃんテイスティングコメント
(試飲会でのテイスティングですので詳細なコメントはありません。)
2013年11月26日ユニオン・デ・グラン・クリュ・ド・ボルドー ヴィンテージ2010 トレード・テイスティング(ANAインターコンチネンタルホテル)にて試飲
芳醇で複雑な香りに包まれ、濃縮感と膨らみがある力強いワインですが、口当たりスムーズでまさにシルキー。まろやかで繊細な逸品です。
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PP(WAポイント)100 |
掲載媒体:Wine Advocate #205 (2013-02-28) |
I certainly underrated the 2010 Pape Clement from barrel, rating it only 93-95+. (Thank God I put a “plus” there!) Having tasted it four times in Bordeaux, and rating it perfect three times and 99 the fourth time, this final blend of 51% Merlot, 47.5% Cabernet Sauvignon, and 1.5% Petit Verdot is perfection in a bottle. Tipping the scales at 14.5% natural alcohol, there are 8,000 cases of it. Its sublime elegance, the power, the medium to full-bodied texture, the silky tannins, the subtle notes of smoke, lead pencil shavings, black currants, charcoal, camphor, blueberry and cassis fruit are all remarkable. It is a rich, full-throttle wine, but the elegance and the great terroir of Pape Clement come through in abundance. It is slightly more developed and evolved than the 2005 was at a similar point in its evolution, but it certainly needs another 5-7 years to develop further nuances, which it surely will. This wine will last 30-40+ years. Kudos to proprietor Bernard Magrez, who has built an empire based on high quality more than any other characteristic.
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